Друк

Майбутнє за інноваціями!

   20 березня 2014 року в КНТЕУ традиційно відбувся VІІ Міжнародний бізнес-форум "Проблеми та перспективи розвитку інноваційної діяльності в Україні", незмінними організаторами якого є Інститут вищої кваліфікації,  кафедри університету: менеджменту й економіки та фінансів підприємства.
   Ініціативу проведення форуму підтримали: Міністерство освіти і науки України, Міністерство економічного розвитку і торгівлі України, Державне агентство з питань науки, інновацій та інформатизації України, Українська асоціація бізнес-інкубаторів та інноваційних центрів й інші, сусіди-партнери – Білоруський державний економічний університет, Молдавська Економічна Академія, які за часи проведення форуму стали для університету добрими друзями.
   Бізнес-форум зібрав та створив умови для обміну думками більш ніж 120 представників центральних органів виконавчої влади, університетів, бізнесу, наукових і громадських організацій, чиї професійні інтереси так чи інакше пов`язані  з багатьма аспектами інноваційної діяльності, а 60-м з них вдалося особисто представити результати практичної інноваційної діяльності.
Незмінним атрибутом бізнес-форуму є збірник матеріалів, який в цьому році налічує 93 тези.
   Перший проректор КНТЕУ Притульська Наталія Володимирівна відкрила роботу бізнес форумута привітала присутніх,акцентувавши увагу на актуальності проблематики форуму, необхідності його проведення та активній діяльності організаторів у цій сфері, не зважаючи на жодні зовнішні перепони та досить складну ситуацію в державі.
   Щорічно учасники виокремлюють нові важливі напрями роботи щодо розвитку інноваційної діяльності в Україні, до яких цього року додались такі як міжнародний науково-технічний обмін та інноваційне співробітництво, захист об’єктів інтелектуальної власності та інші.
   Також, кожного року оновлюється і склад доповідачів, а це свідчить про зростання популярності заходу в суспільстві. Крім того, слід зазначити, що презентації саме цих учасників викликали жваві дискусії та обговорення, надихнули на ідеї партнерства та співпраці.
   Так, доцент кафедри програмної інженерії Харківського національного університету радіоелектроніки, канд. техн. наук Ревенчук Ілона Анатоліївна у своїй доповіді на тему «Удосконалення інноваційної та підприємницької діяльності ІТ-студентів у ВНЗ України» представила аналіз ІТ- програм за всіма освітньо-кваліфікаційними рівнями з точки зору недостатньої наявності економічних дисциплін, які забезпечують випускнику необхідні знання та навички для успішного перетворення ідеї в підприємницьку діяльність, а також наголосила на створенні інфраструктури для студентських інновацій.
    Ця тема знайшла продовження у доповіді доцента кафедри КІСМ Одеського національного політехнічного університету, канд. техн. наукМартинюка Олександра Миколайовича  – «Концепція екосистеми інновацій», в якій інфраструктуру для студентських інновацій представлено у вигляді віртуальної інноваційної екосистеми, де в основі закладено бізнес-модель B2C (Business to Customer – організація безпосередньо взаємодіє з кінцевим споживачем).
  Директор ТОВ «ДРПБ «Новобудова» Охременко Сергій Володимировичрозповів про створену ним  модель біржі бізнес-активів, яка має на меті допомогти власнику інновації комерціалізувати на вигідних умовах своє ноу-хау, а інвестору безпечно вкласти кошти. Впевнені, що для багатьох студентів нашого університету ця модель може стати  успішним стартапом.
Досить цікавим виявився досвід реалізації проекту «Іннолаб», який презентувала Чала Ніна Дмитрівна,зав. кафедри Факультету соціальних наук та соціальних технологій Національного університету «Києво-Могилянська академія», канд. екон. наук, доцент. Виходячи з головних завдань проекту –створення відкритої інноваційної платформи, яка дозволить здійснювати продуктивну кооперацію в трикутнику: “університет – наука – бізнес”, наш університет готовий приєднатися до участі в проекті.
Приємно вразили й доповіді партнерів і співорганізаторів, перевірених часом, які наводили ґрунтовні дані наукових досліджень та моніторингів щодо особливостей функціонування технопарків; взаємовідносин влади з підприємствамималого й середнього бізнесу, бізнес-ікубаторами та кластерами; розвитку інноваційної діяльності підприємств й організацій в умовах існуючих законодавчої бази та правового поля, серед них:
 
Шовкалюк В.С., директор департаменту інноваційної діяльності та трансферу технологій Державного агентства з питань науки, інновацій та інформатизації України
Аксьонов Г.М., голова наглядової ради Української асоціації бізнес-інкубаторів і інноваційних центрів, канд. техн. наук, доцент
Биковець В. М., генеральний директор Спілки підприємців малих, середніх і приватизованих підприємств України
Соловйов В.П., заст. директора Центру досліджень науково-технічного потенціалу та історії наук ім. Г.М. Доброва НАН України, д-р екон. наук, професор
Андрощук Г.О., завідувач лабораторії правового забезпечення розвитку науки і технологій НДІ інтелектуальної власності Національної академії правових наук  України, канд. екон. наук, доцент
Федулова Л. І., професор кафедри менеджменту Київського національного торговельно-економічного університету, д-р екон. наук
 
   Учасники бізнес-форуму обговорили низку питань, пов’язаних зі світовими та вітчизняними тенденціями формування державної інноваційної політики; необхідністю підтримки владою інноваційно налаштованого бізнесу, що в свою чергу у перспективі забезпечить не просто взаємовигідні стосунки, а практично вплине на наповнення бюджету, за рахунок відрахувань та податків з діяльності малого та середнього бізнесу; досі не вирішеною технологію комерціалізації інноваційних проектів; взаємодією так званого трикутника «університет-наука-бізнес» тощо.
   Крім того, присутні окреслили перспективи інноваційного розвитку торговельної діяльності, можливі шляхи вирішення виявлених проблем і встановили нові ділові стосунки.
   Також, учасниками сформовані рекомендації щодо вирішення зазначених вище питань для направлення їх центральним органам виконавчої влади, вищим навчальним закладам, представникам бізнесу та підприємствам, які зацікавлені в інноваційному розвитку своїх компаній і забезпеченні їх кваліфікованими кадрами.
   Підводячи підсумки, директор Інституту вищої кваліфікації К.С. Шкляруквідзначила вагомий внесок кожного учасника форуму щодо консолідації інтелектуальних ресурсів для прискорення інноваційного розвитку України на засадах партнерства та співробітництва між освітньою, науковою та підприємницькою  сферами, інвесторами, владою, ЗМІ, забезпечення цього процесу висококваліфікованими фахівцями, а також від усього колективу оргкомітету висловила щиру вдячність усім, хто взяв участь у заході.
   До нових плідних та цікавих зустрічей!
 

Оргкомітет бізнес-форуму.

 

Для можливості коментування вам необхідно оформитися на сайті ІВК.